tiistai 9. helmikuuta 2010

Verkkokirjojen ihmeellinen maailma

Verkkokirjat ovat nyt tulleet oikeasti opetukseen. Niiden kysyntä on meidänkin kirjastossa ensimmästä kertaa ihan näkyvää. Hyvä esimerkki on viime lokakuussa hankitusta kurssikirjan verkkoversiosta, jota lainattiin (=ladattiin luettavaksi koneelle) vuoden loppuun mennessä täydet sata kertaa! Siinä paperinen kirja kalpenee vierellä, yhdellekään kurssikirjalle ei sellaista lainausten määrää saa aikaiseksi, ainakaan kolmessa kuukaudessa.

No millaisia verkkokirjoja samkissa sitten on käytettävissä? No todella monenlaisia, on kotimaisia, ulkomaisia, englanniksi, suomeksi, pdf-tiedostoina, flash-paperina ja niin edelleen. Mielestäni ei olekaan oleellista missä muodossa nämä kirjat ovat käytettävissä, vaan mitä aineistoa meiltä oikeasti löytyy.

Verkkokirjoja meillä on käytössä kokonaisuudessaan n. 43 000. Siis sellaisia kirjoja, jotka oikeasti hyödyttävät opiskelijoita ja henkilökuntaa. Suurin yksittäinen palvelu on ebrary, josta yksistään löytyykin yli 42 000 kirjaa. Siis konkreettisesti teklipon kirjaston verran kirjoja! Varmasti jokaiselle löytyy sieltä jotakin lukemista. Toinen mielenkiintoinen verkkokirjojen hankintapaikka on DawsonEra, johon ostamme yksittäisiä verkkokirjoja toiveiden mukaan. Esimerkiksi kurssikirjoista pyrin ostamaan nyt aina myös sähköisen version. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista: kaikkea kun ei julkaista verkossa vieläkään, niin hullulta kun se kuulostaakin!

Kotimaisia verkkokirjoja löytyy Ellibs-palvelusta - siellä onkin jo vähän yli 100 verkkokirjaa. Esimerkiksi sosiaali ja terveysalan, liiketoiminnan ja tekniikan kirjoja sinne on ostettu jo muutamien vuosien ajan. Ellibsin kirjat löytyvät helpoimmin Tyrni-tietokannastamme, ja niiden lukemiseen tarvitset SAMKin kirjaston kirjastokortin. Mikäli sinulla ei sitä vielä ole tai olet sen hukannut, musta että saat uuden maksutta kampuskirjastostasi. Ja sitten vaan rohkeasti vaan kokeilemaan. Aina voit myös kysyä apua kampuskirjastostasi, SAMKin kirjastojen henkilökunta auttaa mielellään.

Ketä verkkokirjat sitten parhaiten palvelevat? Yksi ryhmä, joka selvästi on näkynyt kirjastossa, ovat etäopiskelijat tai ne, joilla on vain vähän kontaktiopetusta. Heille aineistojen lainaaminen ja palauttaminen kirjastoon on usein vaikeaa ja silloin verkkokirja on mahdollisuus. Ja käyttävätpä sitä muutkin opiskelijat, varsinkin ennen tenttiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kovasti kommentistasi, ne pitävät blogiani hengissä!